“Het doel van de opleiding is in al die tijd niet veranderd”
Oud-voorzitter Ton Hulsebos over 25 jaar Beroepsopleiding Octrooigemachtigden.
De Stichting Beroepsopleiding Octrooigemachtigden (SBO) bestaat 25 jaar. Ton Hulsebos was eind jaren negentig betrokken bij de oprichting en het opstellen van het programma. Ook was hij de eerste voorzitter van het SBO. Hulsebos over 25 jaar SBO: “Het ‘scheiden van het mijn en dijn’ op het gebied van industriële eigendomsrechten staat centraal.”
“Om octrooigemachtigde te worden is het wettelijk vereist dat men met goed gevolg een examen aflegt en dat men ten minste drie jaar octrooiaanvragen heeft behandeld onder verantwoordelijkheid van een octrooigemachtigde. Tot ongeveer 1999 werd de opleiding tot octrooigemachtigde verzorgd door de Octrooiraad (nu het Octrooicentrum Nederland). In 1995 werd een verandering in de Rijksoctrooiwet doorgevoerd, en daarmee veranderde de rol van de Octrooiraad. Voor de Octrooiraad werd het daarom lastiger om de opleiding tot octrooigemachtigde te verzorgen. De Orde van Octrooigemachtigden besloot toen om zelf de opleiding ter hand te nemen. En dit leidde uiteindelijk tot de beroepsopleiding zoals die door de SBO wordt verzorgd, daarbij ondersteund door het CPO van de Radboud Universiteit. Het examen wordt afgenomen door een examencommissie waarvan de leden zijn benoemd door de Minister van Economische Zaken.”
Toekomst
“Het doel van de opleiding is in al die tijd niet veranderd. De octrooigemachtigde moet voldoende kennis hebben van het Nederlandse recht, buitenlands recht, internationale regelingen met betrekking tot industriële eigendom en het burgerlijk (proces)recht voor zover dit betrekking heeft op industriële eigendom. En dit alles biedt de beroepsopleiding”, aldus Hulsebos. Hij is van mening dat het ‘scheiden van het mijn en dijn’ op het gebied van industriële eigendomsrechten het belangrijkste is en blijft. “In de toekomst zullen meer uitvindingen worden gedaan door samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en kennisinstellingen. En er zal ook vaker een beroep op subsidies worden gedaan om de ontwikkelingskosten te dekken. Het gevolg is dat er meer aandacht zal worden besteed aan samenwerkingsovereenkomsten en aan Europees en nationaal recht op het gebied van staatsteun. Hier moet de opleiding in de toekomst wat mij betreft op inspelen.”
Jubileumcongres
Hulsebos kijkt uit naar het SBO jubileumcongres met als thema AI. “Deelname aan het congres lijkt me vooral nuttig om meer kennis te krijgen over de vragen die AI oproept, zoals: wie is de maker van een werk dat met AI tot stand is gekomen, en wie is de uitvinder van een uitvinding gedaan door AI? Verder kunnen deelnemers antwoorden verwachten op de vraag hoe AI kan worden ingezet bij het opstellen van een octrooiaanvraag en welke problemen de octrooigemachtigde daarbij dan kan verwachten. Ik verheug me erop om samen met betrokkenen tijdens het congres stil te staan bij 25 jaar SBO. Ik ben er trots op dat de opleiding destijds tot stand is gekomen en nu zelfs haar vijfde lustrum viert.”