Pandrecht op vorderingen (mede in insolventie)

Wat zijn de rechten en mogelijkheden van een pandhouder bij insolventie?

Docent Martijn Rongen behandelt de vestiging van openbaar en stil pandrecht op vorderingen, de bevoegdheden van de pandhouder en de uitoefening tijdens insolventie. Hij gaat in op verpandbaarheid, pandakten en de rechtspositie van de pandhouder bij faillissement. Daarnaast bespreekt hij de gedragsregels van de Hoge Raad en de aanspraken bij schending daarvan.

Docent

Over deze cursus

In dit onderdeel gaat docent diepgaand Martijn Rongen in op de drie hoofdonderwerpen van de verpanding van vorderingen op naam. Aan de orde komen de vestiging van (openbaar en stil) pandrecht op vorderingen, de bevoegdheden van een pandhouder van vorderingen, en de uitoefening van een pandrecht op vorderingen tijdens insolventie van de pandgever. Bij de vestiging van pandrecht op vorderingen op naam komen onder meer de verpandbaarheid van vorderingen, de uitleg van pandakten, het bepaaldheidsvereiste en de verzamelpandakteconstructie aan bod.

Ook krijgt u antwoord op de vraag welke bevoegdheden een pandhouder van vorderingen heeft op grond van de wet en de jurisprudentie van de Hoge Raad. Verder gaat de docent in op de rechtspositie van een pandhouder van vorderingen in het faillissement van de pandgever. Hij besteedt daarbij aandacht aan de betekenis van de afkondiging van een afkoelingsperiode en een termijnstelling door de curator voor de uitoefening van het pandrecht. Ook bespreekt hij de gedragsregels die de Hoge Raad heeft geformuleerd voor de curator voor stil verpande vorderingen. En welke aanspraken heeft de pandhouder bij schending van die regels?

 

Onderdeel van de cursusreeks ‘Zekerheidsrechten verdiept’

Deze cursus is onderdeel van de reeks ‘Zekerheidsrechten verdiept’. De reeks bestaat uit 5 sessies van in totaal 16 PO. Schrijft u zich liever in voor de volledige cursusreeks? Kijk dan hieronder:

Zekerheidsrechten verdiept

7 mei 2025 Van der Valk Zuidas, Amsterdam en Online
  • Type
    Cursus
  • Vorm
    Online: live
  • Voor wie
    Advocaten, (kandidaat-) notarissen, bank- en bedrijfsjuristen
Datum en tijd
donderdag 22 mei 2025 van 09:30 uur tot 12:45 uur
Prijs
€ 345,- (vrijgesteld van btw)
Punten
3 PO-punten NOvA en KNB
Rechtsgebied
Insolventierecht

Onbeperkt cursussen en webinars volgen?

Met het Altijd scherp-abonnement kiest u onbeperkt uit het uitgebreide aanbod van het CPO.

Altijd scherp-abonnement

Deze cursus inhouse aanvragen?

Onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Deze cursus inhouse

Kwaliteitsgarantie

3  logo

CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

 logo

Onze cursussen zijn erkend door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.